Frågor om olika konton

Som privatsparare kan man ha många olika frågor om ett sparkonto eller en specifik bank. Vart hittar man bästa svaret? Finansinspektionen har gjort en FAQ kring banktjänster och vad du kan förvänta dig. Du hittar svaret på följande frågor:

  • Vad händer med mina pengar när banken går i konkurs?
  • Kan vem som helst öppna ett sparkonto hos en bank?
  • Vilka villkor är vanliga kring ett konto?
  • Kan inlåningsföretaget ändra villkor och räntor under spartiden?
  • Skickas ett deklarationsunderlag om min ränta till Skatteverket?
  • Hur vet jag vilket sparkonto som är bäst för mig?

När det gäller ditt enskilda sparkonto så kan du ofta få väldigt bra svar av företagets kundservice. Du brukar kunna nå dem via telefon eller e-post. Vissa har även en chattfunktion idag, eller finns tillgänliga på Twitter. De sparkonton med högsta sparräntan som vi listar på den här sajten har samtliga support och hjälp ifall du har frågor eller vill ha hjälp att öppna ett konto. Är du osäker på om företaget har tillstånd att utföra finansiella tjänster så kan du söka på Finansinspektionens företagsregister (finns på deras hemsida).

Mellanhänder mellan inlåningsföretag/banker och sparkonton är ofta jämförelsesajter som listar vanliga konton som har insättningsgaranti, men också de som inte har garanti. Denna tjänst underlättar val av konto och är gratis. Som tack för öppnat konto så brukar banken betala ut provision till sajtägaren. Men det är långt ifrån alla banker och företag som är intresserade av att få in kunder via internet idag.

Behöver jag signera avtalen? Svar: Ja det behöver du göra, och idag behöver du inte signera för hand. Du kan enkelt skaffa Bank-ID via din internetbank hos någon av storbankerna för att kunna legitimera dig över nätet. Det är samma elektronisk signatur som du använder när du deklarerar hos Skatteverket. Du behöver också använda ett transaktionskonto hos din vanliga bank för att kunna föra över pengarna via bankgiro.

Läs det finstilta i villkoren så att inte det finns dolda avgifter. Kolla också hur räntan beräknas, den rätta brukar heta effektiv ränta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *