En intressant händelse härom veckan var att brittiska banken RBS varnade sina kunder för en negativ ränta ifall centralbanken i England sänker reporäntan ytterligare. Den låga räntan påverkar bankernas räntenetto och många större banker funderar nu på att införa avgifter på privatpersoner och företags konton. På det här sättet tar avgifterna ut vad bankerna måste betala centralbanken. Håll därför koll på ditt sparkonto och välja konton som fortfarande har bland de högsta sparräntorna.
Med tanke på Brexit så finns risk för ytterligare räntesänkningar som kommer påverka även oss här i Sverige. Pressen med stimulanser kommer att påverka bankerna till att ta betalt för sina konton på sikt. Det är heller inte omöjligt att banker som erbjuder sparkonton med insättningsgaranti kommer gå ner mot noll procent i ränta. Eftersom de inte har ”råd” att betala ut mer, eller snarare inte behöver.
Är du orolig för negativ ränta? Se då till att övervaka de sparkonton du har idag. Börjar de närma sig nollstrecket så kan det vara dags att flytta pengarna någonannanstans. På startsidan på denna sajt kan du jämföra några alternativ som har en hög sparränta, vissa med garanti och andra utan. Du kan alltid läsa mer om villkor på inlåningsföretagens hemsidor. Här i Sverige hade banken SEB diskussioner i media om en eventuell avgift för bankkonton, men än sålänge har vi inte sett handlingar på att införa avgiften. Du riskerar i värsta fall att behöva betala för att ha dina pengar hos storbankerna i Sverige. Men du kan vara lugn, bankerna måste första meddela sina kunder via mejl, internetbak eller per post innan ändringen går i kraft. Läs mer om RBS som varnade sin kunder här på DI.se.
Här i skandinavien har danska banker börjat införa minusränta. Kostnaden är ungefär 5 kr på 1000 kr enligt danska nyhetstidingar. En ganska hög avgift för att trygga sina pengar på banken. Problemet är om alla skulle vilja ta ut sina pengar från banken och förvara dem hemma i kassaskåp eller i madrassen. Det finns nämligen bara sedlar och mynt till ca 3-5% av den totala mängden pengar i Sverige.