Så får du dina pengar att växa

Av | februari 5, 2016

Så här i början av året kan det vara nyttigt att fundera äver hur du ska placera dina pengar. Hur ska man få pengar att växa? Vi ska försöka hjälpa dig med den frågan här. Syftet är att du själv ska kunna jämföra olika tillgångar och sedan allokera ditt kapital elller sparpengar på det sätt som är mest tryggt för dig.

Först och främst, det finns olika typer av sparande som räntor, värdepapper och reala tillgångar. Vanligt är att svenska folket sparar i fonder, aktier pch ränteplaceringar. När det kommer till fonder är Sverigefonder vanligt, medan klassiska folkaktier är Telia, H&M, Ericsson och Nordea. Sparkonton var länge väldigt populärt, men det var för att sparräntan var mycket bättre förr. Idag har den 0% eller lägre.

Sparkonton med bäst sparränta

Idag är det nischbanker eller inlåningsföretag som har den bästa sparräntan till sina kunder. De erbjuder inte insättningsgaranti eftersom de inte är banker, dock är de registrera hos Finansinspektionen. Det är en trend med att allt fler mindre banker blomstrar upp då de stora bankerna som Handelsbanken och Swedbank fokuserar på bolån eftersom det är bättre maringaler där. På startsidan kan du hitta bästa sparräntan genom att kika i tabellen med olika kreditinstitut.

spara pengar

  • Tipset är att jämför sparräntor
  • Läs på om företaget eller banken
  • Spara långsiktigt, gärna till dina barn

Frågor och svar om sparformer

Rent generellt så är det alltid bäst att börja med att placera pengar på sparkonton. När du sedan har tid på kvällar och helger så kan du börja läsa på om fonder eller aktier. De senare placeringsalternativet kräver att du läser på och har kunskap. Dessutom måste du följa börsen noga och förstå marknaden som bolaget bakom aktien agerar på.

Hur placerar jag pengarna tryggast? Svar: genom att välja sparkonton med insättningsgaranti. Alternativt så sparar du i en fond med låg risk och låg förvaltningsavgift. Aktier som investmentbolag är också bra och kan vara bättre än fonder eftersom avgiften blir lägre. Men då är det viktigt att du köper investmentbolagen billigt, gärna med 30-40% substansrabatt.

Sparexperten på SVT tipsar själv om att sparkonton är bäst om du ska snart ska ha pengarna för en bostad eller resa. Annars rekommenderar hon blandfonder eller aktier på lång sikt. Här kan du läsa artikeln om sparande.

Hjälp att börja spara

Vårt tips är att du börjar med att sätta av 10% av din lön varje månad. Överför sedan pengarna till ett sparkonto direkt genom att betala dig själv först. Det handlar om att ha lägre kostnader och inkomster, du blir du rik på sikt. Alla miljonärer i Sverige har börjat någonstans. Expert på att spara blir man inte över en natt, utan du utvecklas med tiden. Du kan till exempel ta med matlåda till jobbet, så sparar du 5 000 kronor om året. Ta heller inte onödiga lån till konsumtion. Försök också omförhandla låneräntan på ditt bolån.

Lyxfällan vill du inte hamna i så undvik att hamna i skuld. Trygga din ekonomi och lön genom att ta ansvar för din ekonomi idag. Planera ditt barns sparande och fundera på hur du ska lägga upp ditt pensionsspar. Förutom sparkonton kan du spara via en kapitalförsäkring eller investerinssparkonto. Dessa är bra om du ska spara till dina barn via aktier.

”Flyg inte högre än sedlarna bär.” – Spara och slösa, källa: Wikipedia 2011

Bankkonton som transaktionskonto är inte aktuellt, då de är utan sparränta. Du är heller inte trygg där eftersom inflationen tuggar i sig dina pengar över sikt. Finansministern har också lovat en utredning av kapitalförsäkringar, främst kommer kravet från Konsumentverket.

Bra sparränta till barn

Om du ska spara på lång sikt så kan du ta högre risk på ditt barns sparande. Välja då gärna investmentbolag som Investor, Industrivärden eller Lundbergs. Vill du inte spara i aktier så kan du välja sparkonton med höga sparräntor, gärna över 4%. Dessa saknar insättningsgaranti, så vill det sig illa så kan du förlora ditt kapital. Men risken tros vara liten eftersom kreditranking företag som UC håller koll på betalningsförmågan. Om du känner dig trygg med lite högre risk så kan ränta på ränta effekten göra underverk på ditt sparande till barn. Kanske har de sedan råd med en kontantinsats eller bil på 18-årsdagen.

Det krävs inte mycket, en 500-lapp i månaden blir otroligt mycket pengar tillslut. Tiden är med dig i ditt sparande. Börja intressera dig för ekonomi redan nu!