Var inte nöjd med 0% sparränta

Av | januari 27, 2016

Just nu ger dig storbankerna 0% sparränta på dina pengar, vilket gör att du förlorar pengar varje år eftersom priset på bostäder och mat stiger. Din köpkraft minskar alltså!

Så vad ska du göra? Börja med att fundera på varför du sparar pengar till en början. Vad är målet med ditt sparande och hur ska du nå dit? Om ditt mål är mycket högre än vad du kan spara till så måste du byta sparkontot som ger 0% till ett som ger en högre sparränta än så.

byt sparkonto

Spartips

Vilket sparkonto passar dig? Svar: Det beror på hur snabbt du behöver pengarna eller vad du ska ha dem till. Är det till en ny bil? Kontantinsats till bostad? En semesterresa? Ändamålet avgör vilket bankkonto som är bra för dig. Villkoren kan nämligen skilja sig beroende på vilka villkor sparbankerna har och om det finns insättningsgarnti, om du ska binda samt hur hög sparränta det finns.

Hur vet jag att det är säkert? Svar: Kontrollera om banken eller företag står under tillsyn av Finansinspektionen. Gör aktören det så kan du känna dig trygg med att den inte är någon bluff eller likanande. På den här sidan är samtliga nischbanker och kreditinstitut kontrollerade av FI.

Kan jag få en bättre sparränta? Svar: Om du menar bättre än traditionella sparbanker, så ja. Men om du ska välja de höga räntorna på 3-10% så får du ingen insättningsgarnti. Men kanske är det värt risken iallafall? Det beslutet är något du måste fundera på. Risk och avkastning går nämligen hand i hand och det finns aldrig något som är 100% säkert på den finansiella marknaden. Även insättningsgarantin har en limit på hur mycket pengar de kan betala ut eftersom det egentligen är bankerna som betalar en procentenhet i avgift varje år till en reservfond vars uppgift och syfte är att säkra spararnas kapital ifall en bank går i konkurs. Därav kallad insättningsgaranti (men egentligen är det en fond som Riksgälden vakar över).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *