Riksbanken sänker räntan till -0,35%

Högsta sparräntan efter räntesänkning
Nu har Riksbanken sänkt styrräntan igen, och den här gången till -0,35%. Uppdraget är att få upp inflationen och det hanterar man med räntevapnet, lägre reporänta ska sätta fart på konjunkturen och sedan inflationen.

 

Utländska tidningar skriver att Riksbanken älskar låga räntor och Sverige har därmed en av världens lägsta styrräntor. Många är därför arga på Riksbanken, eftersom låga räntor tillslut skapar bubblar på finansmarknaden eller fastighetsmarknaden. Att långa pengar är gratis vilket gör att folk köper fastigheter, bostäder och aktier med hög hävstång. Det vill säga man lånar mer pengar än vad man klarar av. Från andra sidan försöker man stävja spekulering med att höja kontantinsatsen och vilken inkomst du måste ha som lånetagare. Andra politiska faktorer som diskuteras är amoteringskrav och borttagning av ränteavdraget.

 

Hur påverkar en historiskt låg styrränta dig som sparare? Det gör att sparräntan på sparkonton sjunker, så du måste leta ännu noggrannare för att hitta attraktiva räntor. Som tur är har vi redan gjort jobbet åt dig: lista på högsta sparräntorna i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *