Bästa sparräntan 2016

Av | januari 5, 2015

Nytt år och nya möjligheter! För 2016 kommer styrränta ligga lågt vilket innebär låga sparräntor för dig som privatperson. Därför kan det i år vara bra att kika på de sparkonton som har bäst sparränta för att du ska tjäna så mycket pengar som möjligt. För en komplett lista på de bästa sparräntorna 2016 hittar du här.

Vilka sparkonton ger bäst ränta?

Ett sparkonto som ger en hög sparränta är 4spar som i dagsläget ger 6% i rörlig ränta. Du kan hos dem även välja att binda räntan i tre år och då får 10% sparränta per år.

Ytterligare ett sparkonto som har en bra ränta är Akelius Spar som erbjuder 3% sparränta på dina pengar just nu.

Bästa sparränta 2015

Rapporter har kommit om att Riksbanken kommer fortsätta sänka styrräntan vilket innebär att sparräntorna blir låga även i år. Anledningen till detta är för att få upp inflationen och få ner svenska kronan i värde så att exportbolagen kan få bättre vinster. Jobb och skatter kan annars vara i fara eftersom industri- och verkstadsbolag är mycket konjunkturkänsliga och påverkas av en sämre ekonomi i europa, usa och kina.

 

De sparkonton som fortfarande erbjuder de bästa sparräntorna är nischbanker som fortfarande behöver inlåning. De använder dina pengar till att expandera verksamheten eller låna ut dem vidare till andra. Oavsett så gör inlåningsföretagen detta på ett lönsamt sätt, vilket gör att risken är lägre än vad många experter säger. Om du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti så är det viktigt att du försöker bygga dig en uppfattning om företagets balansräkning och resultaträkning. Där kan du nämligen själv se hur stabilt och solitt företaget är. När det kommer till Akelius så har de fastigheter med bra intäktshyror och lönsam avkastning. 4Spar lånar ut till höga räntor vilket gör att det finns utrymme till utbetalning av fortfarande höga sparräntor.

Hitta bästa sparräntan

Idag kan du enkelt hitta bästa sparräntan genom att jämföra sparkonton på internet. Det finns flera sidor som hjälper dig med länkar och information om bankerna. Nischbankerna har även sparkonton till företag så att du kan få en bra ränta på dina likvider. Börja leta bland de mindre bankerna som har insättningsgaranti och finns det ingen sparränta som är bra nog så kan du leta bland inlåningsföretagen. De är registrerade hos Finansinspektionen men står inte under tillsyn. Däremot kan du få hjälp att bedöma betalningsförmågan genom att titta efter UC sigillet som kommer i guld, silver och brons. På det sättet får du fler oberoende uttlanden om banken eller sparinstitutet.

 

Företag: Om du har en enskild firma så kan du placera dina pengar på ett sparkonto som vanligt. Allt överskott (vinster) tillhör ändå dig som privatperson och beskattas. Så tekniskt sätt är de redan beskattade. Har du ett aktiebolag så räknas bolaget som en egen juridisk person med eget personnr. Detta gör att du kan ansöka och öppna sparkonton på de banker som erbjuder sparkonton till företag. Du kan även öppna kapitalförsäkring om du vill spara i aktier.

 

Bästa sparräntan bundet finns hos 4spar som har upp till 10% i ränta per år. Du beskattas med 30% den 31 dec som är den skattesats som gäller för kapital i Sverige. Du kan välja att binda sparkontot 1-3 år hos inlåningsföretaget.