Hur placera pengar för bäst avkastning?

Placera pengar

Svenska folket har under flera hundra år varit både insatta och intresserade av sparande och placeringar. Svenskarna har kanske högst fondsparande i hela världen. Dels placerar man privat, dels genom PPM och pension. Men vilka tillgångar ska man placera pengar i?

  • Sparkonto rörligt = låg risk och medelhög ränta
  • Fasträntekonto = du binder pengarna för högre sparränta
  • Fonder = höga avgifter och medelmåttig avkastning
  • Aktier = bäst ränta men till högre risker

Placera på ett fasträntekonto

Fasträntekonton är populära eftersom du för en fast sparränta varje år. Räntan är ofta hög eftersom du förbinder dig att låsa in pengarna under 1, 2 eller 3 år. Nackdelen är givetvis att du inte kan ta ut pengarna utan att behöva förlora din avkastning under det året. Storbankerna erbjuder trygga fasträntekonton med ca 0,5-1% sparränta medan nischbanker och inlåningsföretag har högre sparräntor på upp till 10%. Skillnaden är risken och att inlåningsföretag inte har statlig insättningsgaranti. Denna bankgaranti täcker ett belopp på upp till 950.000 kronor. Läs mer om fasträntekonto här.

Är aktier en bättre placering?

Aktier är en fantastisk tillgång att investera i eftersom du placerar dina pengar i små bitar av företag. Du får en andel av bolagens vinster nämligen. Äger du 100 aktier i H&M så får du din andel av vinsten beräknat på dessa hundra aktier. Häftigt va? Aktier måste däremot analyseras noga först, så att du inte betalar ett för högt pris för dessa. Tänk på att börsen går i cykler och att finanskriser kan skapa börskrascher. För att bli duktig på att analysera bolag behöver du läsa årsredovisningar som innehåller resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys. Vidare kan det vara bra att läsa ekonomiböcker från kända placerare som Warren Buffet, Peter Lynch, Mats Qviberg och Kristofer Stensrud.

Konton med rörlig sparränta

För dig som vill kunna ta ut pengar under tiden du sparar, samtidigt som du vill ha den högsta sparräntan så passar rörliga sparkonton bäst. Där kan ha omkring 3-7% sparränta beroende på vilket inlåningsföretag du väljer. Kom dock ihåg att kontona inte omfattas med statlig insättningsgaranti. Eftersom vi har en inflation på 2% om året i Sverige så är det ändå mest ekonomiskt att välja högräntekonton, trots den ökade risken. Som privatperson är det viktigt att försöka bygga en uppfattning om dessa företag som lånar in pengar. Vilken soliditet har de? Är skulderna höga? Sådana frågor kan man undersöka på sajter som allabolag.se. Eller så tar man hjälp av kreditinformationsbolag såsom UC.

Bäst ränta över tid

Desto längre du sparar, desto bättre ränta får du! Effekten som orsäker detta mirakel är ränta på ränta. Tiden gör att ditt kapital växer varje år, tricket är att få pengarna att öka snabbare än inflationen. Om du sparar lönen varje månad så ökar dessutom takten. Ett månadssparande kan därför vara aktuellt för dig som inte bara vill ha en buffert, utan faktiskt vill bli ekonomiskt oberoende. Eftersom lönen inte kan bli hur hög som helst och skatten ökar med lönekuvertet så är det mer effektivt att kapa kostnader i privatekonomin. Se därför över dina utgifter och leta onödiga saker och prylar som dränerar pengar varje månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *