Inflationen är på väg upp

Av | november 10, 2016

Inflationen i Sverige är på väg upp från låga nivåer. Just nu ligger inflationstakten på 0,9% vilket innebär att knappt 1% av dina pengar blir mindre värda varje år. Din köpkraft minskar på följande sätt:

  • 1 miljon kronor på ett sparkonto utan ränta är värda 990 000 kronor efter ett år med 1% i inflation

Du måste alltså börja fundera på hur du ska placera dina pengar så att de inte blir mindre värda. Eftersom traditionella sparkonton bara ger 0,1% i sparränta eller ingenting alls så är det här ett stort problem. Du måste in i lite mer riskfyllda tillgångar såsom aktier för att få en avkastning på 4-5% per år i dagsläget. Väljer du aktier noga så kan du få 7% per år vilket inte är dåligt då statsobligationer har negativ ränta och sparkonton med insättningsgaranti har cirka 0%.

Sedan mitten av 2014 ser vi en tydlig trend uppåt i inflationen och i oktober 2016 meddelande Stefan Ingves att inflationsmålet på 2% är inom räckhåll. Matpriserna har stigit med cirka 2,5 procent senaste 5 åren vilket är enormt, matpriserna börjar bli dyra i Sverige.

Nischbanker ger högsta sparränta

Trenden håller i sig, enda vettiga alternativet till aktier är fortfarande sparkonton från nischbanker som ger 3-6,5% sparränta i rörlig form (fria uttag). Binder du pengarna kan du fortfarande få en hög ränta. Många kombinerar sparkonton med aktier för att få det bästa från två världar.

Nu när inflationen är på väg till 2% och en normal sparränta ligger på 0,1% så har många ett stort problem med var man ska placera pengarna. Hur ska man spara för att få en bra avkastning? Svaret är att antingen väljer man sparkonton med högsta sparräntan utan insättningsgaranti eller så väljer man aktieindexfonder eller enskilda aktier.

spara pengar med inflation

Varför finns inflation?

Inflation är statens sätt att beskatta medborgarna utan att de märker det. Genom att priser går upp så ökar också skatteintäkter dessutom tvingas människor att investera sina pengar. En lagom inflation skapar ett behagligt klimat för staten där skulderna minskar med 2% per år. Även de som har bolån tjänar på att inflationen går upp då den äter upp bankens lån och du får mer över i värdeökning på fastighetspriset. Medan lånet finns kvar i absoluta tal.

Hyperinflation är dock inte bra, då blir det enormt svårt för medborgarna att få pengarna att räcka till. De som inte äger en fastighet med mark och byggnader eller företag som genererar pengar kommer att förlora pengar i en hög inflationstakt. Det blir en kraftig klyftig mellan fattiga och rika genom hyperinflation och de med tillgångar och stora lån blir vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *