Januari är tuffaste månaden för ekonomin

Av | januari 13, 2017

Januari är en tuff månad för privatekonomin, ofast har man lagt mycket pengar på julen som mat och julklappar och nyåarsafton på mat, alkohol och fyrverkerier. Många är fattiga i början av året.

I samtliga kommuner i Sverige har många privatpersoner svårt att få pengarna att räcka till. Tipset är att prioritera boendet framför andra räkningar. I år kommer el-räkningen vara riktigt dyr, så var beredd på det. Budget- och skuldrådgivare på oberoende byråer brukar rekommendera att betala boendet, elen och hemförsäkringen.

Hur får folk pengarna att räcka till? Eftersom lönen inte räcker till så är det många som väljer att ta SMS-lån för att få ihop det under januari. Normalt betalar folk av smslånet med februarilönen. Om du behöver konsumentvägledning så kan du besöka Hallå Konsument och likande sajter.

Ordspråk:

”Den fattiges alla dagar är onda dagar.”

Intäkterna minskar för bolagen

spara pengar i januari

Butiker och köpcentrum märker alltid av minskad konsumtion i januari och februari. Färre handlar kläder och andra sällanköpsvaror. Butiker och affärsägare måste planera sin verksamhet och kanske inte anställa under den perioden.

Även inflödet av pengar på börsen minskar och utdelningarna är få fram till våren. Många banker justerar också sin inlåningsränta och sänker sparräntor.

Som bolag gäller det att hålla koll på sitt kassaflöde och anpassa utgifterna efter intäkterna. Försök hålla en relation mellan vad du får in, vissa kostnader är fast så där är det förståeligt om det inte går. Men just de rörliga kostnader bör du kunna sänka under månaden. Läs gärna denna artikel om du har höga utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *