Dina pengar minskar med 2% varje år

Av | februari 14, 2017

sparkonto när inflation är hög

Visste du att dina pengar just nu minskar med två procent per år? Det stämmer, du går alltså back med -2% varje år. Fenomenet kallas inflation och är ett sätt för stater runt om i världen att beskatta sina medborgare. I Sverige är inflationsmålet 2%, vilket uppnåddes i år 2017.

Hur ska man undvika att förlora på inflation?

För att undvika att dina pengar minskar i värde varje år finns det några bra tips:

  • Ha inte dina pengar stående på sparkonton som ger under 2% i sparränta
  • Förvara inte pengar i ”madrassen”, det vill säga hemma i skrivbordslådan

Du ska alltså se till att placera dina pengar i tillgångar som växer och ökar med inflationen. Vilka tillgångar kan detta vara?

  • Aktier
  • Fonder
  • Bostäder
  • Sparkonton med högre ränta än 2%

Dessa tillgångar ökar i värde över tid, och eftersom det finns en efterfrågan så stiger de med den ökade penningmängden och befolkningen. Dessvärre så kan aktier, fonder och bostäder krascha i pris och ofta blir nedgångarna 30-50% ner, vilket är psykologiskt jobbigt.

Vad är tryggaste alternativet?

Det absolut bästa och tryggaste sättet att spara är via sparkonton som har insättningsgaranti. Problemet är att du förlorar på att spara pengar där. Är du villig att ta lite högre risk så kan du välja konton som inte har garanti. Då kan du få en rörlig sparränta på upp till 6,5%. Väljer du att binda under en längre tid så kan du få upp till 10% vilket är mycket bra. Kom dock ihåg att du inte får igen dina pengar ifall banken eller kreditbolaget går i konkurs. På den här sidan kan du jämföra sparkonton som har de högsta sparräntorna med bankgaranti och utan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *