Kraftig ökning av nyöppnade sparkonton

Av | oktober 13, 2014

nyöppnade sparkonton
Senaste veckorna har många öppnat sparkonton runtom i Sverige. Vad beror det på? Vi har haft en förflyttning av pengar från aktier till sparkonton då börsen har gått ner med ca 10% i dagsläget.

Varför flyttar man pengar från aktier till sparkonton?

När den stora massan blir negativ över börsutvecklingen så börjar man titta på alternativ. Många väljer då att placera sina vinster på sparkonton som ger 2-6% medan man väntar på att aktiekurserna ska bli lägre. Det kan handla om att priset på aktier är dyrt eller att man tror att bolagens vinster kommer gå ner framöver.

Eftersom aktier snabbt rör sig, så kan kursen gå ner 5-10% på bara en vecka, medan på sparkonton har du alltid minst den summa du har placerat från början plus sparränta. Sparkonton är en likvid placering som fungerar i vått och torrt, det viktigaste du som sparare har att fundera över är om du vill ha insättningsgaranti eller inte samt hur hög sparränta du kan tänkas vilja ha på dina pengar. Ha som riktlinje att alltid ha en sparränta som överstiger 2 %, eftersom det är där inflationsmålet ligger. Har du över 2% i ränta så får du ett överskott på din avkastning, vilket får anses bra i dagens låga ränteklimat. Här hittar du en lista på sparkonton med högsta sparräntan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *