Så här månadsspar du mest effektivt

Frågan: Jag vill starta ett månadsspar men vet inte hur jag ska komma igång. Ska jag välja sparkonto, fonder eller aktier? Tänkte börja spara till min två barn. Tack för hjälpen!

Svar: Vad kul att du har hört av dig till oss på högstasparäntan.com. Det är också glädjande att höra att du tänkte börja med ett månadssparande, vilket passar perfekt för att spara till barn. Nu vet vi inte hur gamla dina barn är, men om de är små så kan du öka risken i ditt sparande. Desto yngre dina barn är ju högre risk kan du ta eftersom din tidshorisont är lång.

Månadsspara med hög sparränta

Månadsspara i aktier

Mest effektivt för ett månadsspar är aktier, speciellt om du ska placera pengarna i 10 år eller kanske 20 år? Med aktier får du kanske 5-10% per år, beroende på hur högt börsen är värderad. Fördelen med månadsspar i aktier är att du sprider inköpspriset över tid, så du får ett genomsnittspris på en aktie. Detta raderar ut psykologiska fällor som att förska tajma marknaden, vilket lätt resulterar i att man aldrig köper aktier. Över tid brukar börsen gå upp, men på resan kan det komma några börsnedgångar så att du är beredd på det.

Månadssparkonton

Tryggast månadsspar är att med autogiro överföra pengar till ett sparkonto med insättningsgaranti. Storbanker som Handelsbanken eller Nordea har sådana konton, problemet är att du får noll procent i ränta. Därför brukar många flytta sina sparpengar till nischbanker eller inlåningsföretag. De har sparkonton med rörlig ränta upp till 6,5%, dessutom kan du välja att binda dina pengar och få upp till 10% ränta. Du kan enkelt jämföra högsta sparräntan på sparkonton på startsidan.

Välj mellan följande olika typer av sparformer på konton:

  • Rörlig sparränta. Här är det fria insättningar och uttag som gäller. Du får din ränta i slutet av året.
  • Fasträntekonto. Här binder du dina pengar under en bestämd tidsperiod. Du får en högre sparränta, men du får vänta på den.

Vilken sparmetod kommer du att välja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *