Få högre avkastning på kapital

Av | september 1, 2017

Avkastning på kapital

Alla privatpersoner och företag jagar en hög avkastning på kapital, men vad innebär det rent konkret?

Att få hög avkastning på kapital

Att få hög avkastning på kapital betyder att du tjänar maximalt på pengar som du redan har. Om du har 1000 kr på ett sparkonto och har en hög ränta på 10% så innebär det att du får 10% avkastning på ditt egna kapital, det vill säga 100 kr. För privatpersoner så brukar sparkonton, aktier och fonder vara vanliga placeringar för en bra avkastning på kapital. Över tid brukar tillgångar som aktier och fonder ge ca 5-10% per år, medan sparkonton nu i lågräntetider endast ger 0,5%. Man går alltså back efter inflation. Väljer man ett högräntekonto utan insättningsgaranti så kan avkastningen bli bra, men risken är också högre. Konton som ger högre sparräntor kan du jämföra här.

Företag ger högst avkastning

Att starta företag är en stor risk, omkring 9/10 företag misslyckas med sin satsning. Få företag är lönsamma efter 3 år. Men de som lyckas kan få riktigt hög avkastning på kapitalet, ofta omkring 20-50%. Idag krävs det 50 000 kronor att starta aktiebolag. Tidigare behövdes 100 000 kronor, vilket gjorde att det var mindre lönsamt att driva bolag. Regeringen har senaste åren haft som förslag att sänka kravet på aktiekapital till endast 25 000 kronor för att stimulera eget företagande. Det återstår att se vilka som blir vinnare i valet nästa år.

Vad är ett tryggt sparande?

För dig som tycker aktier och företagande är för riskfyllt så är det endast sparkontot som är säkert. Om du vill ha lägsta risken så måste du välja konton med insättningsgaranti. Staten skyddar dina pengar upp till 950 000 SEK ifall en bank går i konkurs. För dig som inte vill att pengarna ska röra sig upp och ner i värde så kan ett fasträntekonto vara en bra idé. Om du t.ex. väljer att binda dina pengar i 3 år hos ett inlåningsföretag så kan du få 10% årsränta. Men då gäller det att du inte behöver ta ut dina pengar, för då går du miste om förräntningen. Kom ihåg att läsa på om villkor och jämför alltid tillgängliga alternativ på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *