Kan inte lägga undan pengar på grund av inkomst?

Av | augusti 30, 2017

Lägga undan pengar

Att inte kunna lägga undan pengar på grund av en låg inkomst är inget konstigt. Det är vanligt att många har svårt att spara pengar på grund av kostnader som hyra, resor, köp av prylar och barnartiklar. När man har barn och precis bildat familj så är det svårt att lägga undan, det mesta går åt till boende, hushåll, bilar och barnen. Under den här tiden spenderar svenskarna som mest.

Vad är en lagom buffert?

Många vill leva här och nu och nöjer sig med en buffert på 1-3 månadslöner. Andra gillar trygghet och vill ha en buffert på en årslön ifall något oväntat händer. Vad är då oväntat? Det kan vara att man förlorar jobbet eller att husets värmesystem går sönder. Ett månadssparande underlättar för uppbyggnad av en buffert, som kan vara bra att ha ifall boräntorna höjs eller en utdragen lågkonjunktur kommer.

Grunden till ekonomisk frihet är sparande

För att få ett svängrum i din privatekonomi så kan det vara en god idé att spara 10% av lönen varje månad. Sätt gärna ett autogiro så att det automatiskt överförs pengar från din lön varje månad. På det sättet så tänker du knappt på att du sparar pengar varje månad. I det långa loppet så blir det mycket, speciellt om du har pengarna stående på ett sparkonto med hög sparränta. Visst kan du starta ett fondsparande också, men då gäller det att du inte behöver dina pengar på många år eftersom fonder rör sig upp och ner som aktier.

Ett barnsparande är heller ingen dum idé, kanske kan du lägga undan några slantar från barnbidraget? Privat pensionsparande på Avanza eller Nordnet är billigt och bra för din familjs framtid. Du kan spara i breda aktieindexfonder som Avanza Zero eller någon globalfond för bra riskspridning.

Bloggtrend om att bli rik

Idag florerar det massvis med bloggar där snålhet är A och O, det handlar om att vända på varje krona. Mest kända exempelt är Miljonär innan 30 som kom ut med en bok om hur han lyckats spara sig till flera miljoner. Viktigt att tillägga är dock att han investerade sitt överskott på börsen. Så kapitalet fick en knuff av stigande aktiekurser. Annars var det gnetande i form av spara en bit av månadslönen, panta burkar och jobba extra.

Unga människor har idag ofta långsiktiga mål som att få så hög avkastning på sitt sparande så man slipper att jobba. Man vill gå i pension så tidigt som möjligt, eftersom man tycker att arbetsplatserna inte lever upp till den nya generationen. Ungdomar försöker hitta alternativa väger till ett vanligt jobb. Därför blir företagande, aktiesparande och fonder en naturlig väg att söka sig till. Om du är intresserad av hur man placerar pengar så kan du läsa om olika tillgångar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *