Hur mycket av lönen ska man spara?

Spara pengar

Hur mycket av sin lön ska man spara? Det finns många delade meningar om hur mycket man kan spara. Vissa tycker 5-10% av lönen varje månad är lagom, medan andra gillar att använda absoluta summor såsom 100-500 kr månaden.

Vad påverkar hur mycket man kan spara?

Generellt är det hur hushållet ser ut som påverkar hur mycket man kan spara. Har man tre barn och är ensamstående så kan det bli tufft att spara 10-30% av lönen. Då kanske 100 kr månaden är en bra början. Om man däremot lever i samboförhållande, inte har några barn, och har en hög lön så kanske 30-50% av lönen går att spara. Det underlättar om man är intresserad av privatekonomi. Många höginkomsttagare är intresserade av sin ekonomi och gillar att spara i aktier på börsen. Om man väljer rätt aktier så kan avkastningen bli 5-10% per år. Är man duktig och har mycket erfarenhet så är inte 12-20% per år ovanligt, men då är man mer stockpicker för att överhuvudtaget kunna slå börsindex.

Var ska man placera pengarna?

Det vanligaste om du är nybörjare på att placera pengar är att välja ett sparkonto eller fonder. Fördelen med sparkonton är att du inte kan förlora pengar om kontot har insättningsgaranti. Nackdelen är att sparkonton kan ge sämre avkastning än fonder. Om du väljer sparkonton med insättningaranti som brukar högsta sparräntan ligga på 0-0,5% vilket är under inflationen. Om du ska vinna mot inflationen och samtidigt få pengar över så behöver du välja sparkonton med 3-10% sparränta helst. Men sådan hög sparränta hittar du bara bland de konton som inte har insättningsgaranti. Om du är okej med risken och vill sprida ut ditt kapital så kan du välja flera sparkonton från olika aktörer och på det sättet risksprida. På startsidan jämför vi högsta sparräntan.

Fördelen med fonder är att avkastningen kan bli 5-7% per år på dina pengar. Men värdet på fonden kommer att svänga, och har man otur kan värdet gå ner -50% som det gjorde under finanskrisen 2008-2009. En annan nackdel är höga avgifter på fonderna, normalt 1-2% varje år. Det låter inte mycket men på 10 år och med ränta på ränta så äter avgifterna upp det mesta av din avkastning. Allt hänger på hur duktiga fondförvaltarna är.