Har du koll på den privata ekonomin?

Många lever på lönen månad till månad, utan att lägga undan pengar eller förstå riskerna med att inte spara pengar. Att ha koll på privatekonomin är inte lätt, många tycker det är tråkigt att räkna och spara. Det brukar vara roligare att köpa nya prylar eller unna sig själv något på stan.

Privata ekonomin

Månadslönen är viktig för ekonomin

Om du har en anställning så brukar månadslönen trilla in varje månad den 25:e. Det som är härligt med detta är att du i förväg vet hur mycket pengar du kommer att ha på kontot. Då är det ganska lätt att räkna ut om lönen räcker till att betala räkningarna. Exempel på fasta räkningar brukar vara: el, försäkring, VA/sophämtning och fastighetsskatt om du bor i villa. Bor du i en hyreslägenhet eller bostadsrätt så är det hyra eller månadsavgift som är viktigt att ha ett öga på. För att få fart på sparandet och få pengarna att räcka så kan du läsa om pengar här.

Har du bolån så kan räntan vara en stor kostnad. Visst får man ränteavdrag men beloppen brukar bli stora ändå. Det viktiga är att du börjar spara, små summor blir också stora tillslut med höga räntor. Du kan läsa mer och jämföra räntor här. På det sättet vet du att du alltid får en bra deal!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *