Penningmängden har ökat extremt

Sveriges inflation är på väg upp igen, och 1,7% för mätningen i juni är nära inflationsmålet på 2%. Tidigare i år under april var mätningen uppe på 1,9% så visst har priserna börjat öka för konsumenten igen. Inflationen började ta fart redan i början av 2016 som vi skrev om här. Idag har mängden pengar i systemet ökat kraftigt, vilket betyder att konsumenter måste investera i fastigheter, högräntekonton eller aktier för att hänga med.

Vad innebär det här för mig som konsument?

Spara som konsument

Att inflationen ligger på 2% innebär att en liter mjölk blir två procent dyrare under året 2017. Din köpkraft minskar alltså om du inte samtidigt har fått en högre lön med 2% samma år. Inflation är en typ av osynlig skatt som staten använder för att minska storleken på offentliga och privata lån. Det staten inte vill ha är deflationen, som är den ”onda” motsatsen till inflationen. I ett deflationsklimat så vinner spararen eftersom alla varor blir billigare istället för dyrare.

2013-2016 låg inflationen på 0% i Sverige. Åren 1997 och 1999 låg också inflationen på noll, liksom åren 2004, 2005 och 2009. Takten har sällan varit över 2% senaste 10 åren. Riksbanken är ytterst ansvarig för att hålla takten kring målet med finansiella verktyg som ”priset på pengar” (räntan), obligationsköp och devalvering. Genom dessa verktyg kan Riksbanken öka penningmängden och likviditeten i samhället genom utökade lån och konsumtionsflöden från privatpersoner och företag. När penningmängden ökar så minskar värdet på valutan, alltså svenska kronan. Därför är det bra att placera pengarna i tillgångar som ger sparränta.

Vilka tillgångar är inflationssäkra?

När priserna går upp snabbt så är det inte bra att äga kontanter i madrassen eller ha kontanter på bankkonton utan ränta. Då minskar ju pengarna med två procent per år. Bättre då att placera pengarna i en bostadsrätt eller villa. Du kan också investera i aktier eftersom underliggande bolag normalt kan höja priserna på sina tjänster och varor med inflationen. Om du inte gillar att riskera dina pengar så kan du välja sparkonton som har bästa sparräntan på marknaden, jämför ränta här. Du får flera procent högre avkastning än inflationskostnaden, men till lite större risk än normala konton med insättningsgaranti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *